Pagina
Menu
SAE
U bent hier:   Begin pagina > Geneesmiddelinformatie > Reizigersinformatie > Reisongemakken
English

Reisongemakken

Over vaak voorkomende kwaaltjes en andere reisongemakken geeft uw apotheek graag advies.
De voorlichting op deze website is onafhankelijk, daarom noemen we alleen de belangrijkste werkzame stoffen, en geen merknamen. Het verschil tussen merken zit soms alleen in de prijs. In de apotheek is meer informatie te krijgen. Over sommige thema's zijn ook folders: over reizen naar de tropen, diarree, verstopping, reisziekte enzovoort. Ook onder de knop Zelfzorg op deze website is informatie te vinden over reisziekte, diarree en verstopping.

Diarree en verstopping

Reizigersdiarree gaat meestal vanzelf weer over binnen 3 tot 5 dagen.

Het grootste probleem bij diarree is de kans op uitdroging, vooral bij kleine kinderen en ouderen. Drink verdeeld over de dag minstens 1,5 liter (kinderen 1 liter). Water, thee, vruchtensap (geen grote hoeveelheden appelsap), heldere soep of rijstewater. In heel warme landen hebt u nog meer vocht nodig. Het beste middel tegen uitdroging is orale rehydratievloeistof (ORS). Dat is verkrijgbaar als poeder dat aangemaakt moet worden met (schoon) leidingwater of mineraalwater zonder koolzuur.

Wanneer naar de huisarts?

  • Bij veelvuldige waterdunne diarree bij kinderen en volwassen: na 3 dagen
  • Ouderen boven de 70 na één dag
  • Kinderen onder de 2 jaar binnen een dag.
  • Ga ook naar de dokter als de patiënt aanhoudend braakt en bijna niets drinkt.
  • Wie niet wil wachten tot de diarree vanzelf over gaat, kan loperamide nemen; geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Niet gebruiken bij koorts of als er bloed in de ontlasting zit. Niet langer dan 2 dagen achtereen gebruiken.
  • Voorkom diarree: ga hygiënisch om met eet- en drinkwaren. Was uw handen vaak en goed met zeep. Twijfelt u aan de kwaliteit van het drinkwater, neem dan mineraalwater, verpakt vruchtensap, vers gekookt water of thee en vermijd het gebruik van ijsblokjes. Vermijd schepijs, ongekookt voedsel, afgekoeld voedsel zoals schelpdieren, ongeschild rauw fruit, salades en onvoldoende doorbakken vlees. Doe de vaat in heet sop en gebruik schone droogdoeken. Bewaar restjes alleen in een koelkast.

Ander voedsel, een vreemd toilet of spanningen kunnen het ontlastingpatroon verstoren en verstopping veroorzaken. Drink veel (zes tot acht glazen water per dag), eet vezelrijk en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. U kunt bisacodyl nemen in de vorm van tabletten, dragees of zetpillen.

Druk op de oren

Tijdens een vliegreis kunt u bij het dalen pijnlijke druk op de oren vermijden: zuig op een snoepje of neem kauwgum en slik regelmatig. Neem bij verkoudheid eventueel xylometazoline neusspray of –druppels.

Jeuk

Veroorzaakt door insectenbeten of aanraking met een kwal of brandnetel: gebruik lidocaïne-gel of lidocaïne-menthol-gel.

Pijn en koorts

Kies paracetamol om pijn te stillen en koorts te weren. Voor kinderen zetpillen of tabletten.

Reisziekte

Komt het meest voor bij twee tot tienjarigen. Bent u binnen 4 uur op de bestemming, kies dan cyclizine. Duurt de reis langer, neem dan onderweg nog een keer cyclizine of neem een iets langer werkend middel: meclozine of cinnarizine.

  • Deze middelen kunnen als bijwerking hebben: slaperigheid of sufheid. Ze zijn dus niet aan te raden voor iemand die gaat rijden!
  • Wie een middel zoekt dat niet versuft, kan capsules met gemberpoeder proberen.
  • Lees de bijsluiter: middelen tegen reisziekte zijn alleen effectief als je ze enige tijd voor vertrek inneemt.

Teken

De teek komt voor in bosrijke gebieden. Hij lijkt op een spinnetje, zuigt zich vast op de huid om zich tegoed te doen aan je bloed en kan ongemerkt een vervelende ziekte overdragen. Bedekkende kleding en een insectenafweermiddel met DEET houdt teken tegen. Met een ‘tekentang' - verkrijgbaar bij de apotheek - is de teek te verwijderen.

Wondjes en schrammen

Gebruik voor ontsmetting povidonjood-oplossing (prikt niet).

Zonnebrand

Voorkomen: kies een zonnebrandmiddel met een voldoende hoge beschermingsfactor, en pak voor kinderen ook een petje in. Uw apotheker geeft informatie over verstandig zonnen en beschermingsfactoren. Goed om te weten: als u een zonnebrandmiddel smeert en daarnaast een insectenafweermiddel dat DEET bevat, werkt het zonnebrandmiddel minder lang en minder goed.

 

Pagina
Menu
SAE

Apotheek de Eekmaat

Apotheek de Eekmaat


J. Roggeveenstraat 53
7534 CD Enschede
Tel: 053 4618844
Fax: 053 4612092
info@eekmaat.nl
Website »

Apotheek de Eekmaat is een apotheek in het centrum van Glanerbrug vlak bij de grens met Duitsland. Apotheek de Eekmaat is onderdeel van de Samenwerkende Apotheken Enschede.

Kaart »

Apotheek Esmarke

Apotheek Esmarke


Esmarkelaan 26
7534 JH Enschede
Tel: 053 4288474
Fax: 053 4288584
assistenten@apotheekesmarke.nl

Website »


Apotheek Esmarke is een apotheek gelegen in de wijk Esmarke. De wijk Esmarke ligt tussen de stad Enschede en het dorp Glanerbrug in.

Apotheek Esmarke is onderdeel van de Samenwerkende Apotheken Enschede.

Kaart »

Apotheek Twekkelerveld

Apotheek Twekkelerveld


Maanstraat 140
7521 HC Enschede
Tel: (053) 4350371
Fax: (053) 4301025
info@twekkelerveld.nl

Website »


Apotheek Twekkelerveld is een apotheek gevestigd in de wijk Twekkelerveld gelegen in het noordwesten van Enschede.
Apotheek Twekkelerveld is een onderdeel van de Samenwerkende Apotheken Enschede.

Kaart »

Pagina
Menu
SAE

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen