Pagina
Menu
SAE
U bent hier:   Begin pagina > Geneesmiddelinformatie > Reizigersinformatie > Voorbereiding
English

Voorbereiding

Wat gaat er mee in de reisapotheek? In de eerste plaats de receptmedicijnen en zelfzorgmiddelen die u gewoonlijk gebruikt.
Tips:

  • Controleer of u ruim voldoende hebt voor de reisperiode en de week erna. Ga zo nodig op tijd naar uw huisarts voor een recept.
  • Lees eventueel de bijsluiters van uw geneesmiddelen nog eens door over bewaarvoorschriften, wat te doen bij diarree of braken en dergelijke.

Exotische bestemmingen

In verre landen kunnen de andere hygiënische omstandigheden en de andere voeding een gezondheidsrisico vormen. In de tropen komen ziekten voor die in Nederland nauwelijks meer bestaan, zoals buiktyfus, malaria, cholera en gele koorts. Een dokter of tandarts zit niet altijd in de buurt. En is soms (bv. in sommige derde wereldlanden) niet toegerust om patiënten hygiënisch te behandelen. Dan is er kans op besmetting met ziekten als hepatitis B of aids.
U kunt sommige problemen voorkomen: zorg dat u op de hoogte bent van de risico's in het land van bestemming, zorg dat uw gebit in orde is en wees bedacht op een goede hygiëne. Gaat u een lange reis maken onder primitieve omstandigheden, ga dan enkele maanden voor uw vertrek naar de GGD. Stap voor een korte reis zonder grote risico's toch ten minste vijf weken van te voren naar uw arts, apotheker of de GGD. Zij kunnen vertellen of u tabletten nodig hebt om malaria te voorkomen, hoe u die moet gebruiken en of u vaccins nodig hebt tegen andere ziekten.

Geneesmiddelenpaspoort

Uw apotheek zet uw medicijnen graag voor u op een rij in een ‘Geneesmiddelenpaspoort'. Dat is een document waarin alle gegevens over uw medicijngebruik bij elkaar staan. Makkelijk als u in het buitenland een apotheker of een arts nodig hebt. Verder hebt u bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers) en als u injectiespuiten en -naalden meeneemt.

Houdbaarheid

Op de verpakking van elk geneesmiddel staat tot welke datum u het kunt gebruiken; controleer het voor uw reis. Haal nieuwe geneesmiddelen als de oude ‘over de datum' zijn. Oude geneesmiddelen kunt u het beste afgeven bij de apotheek, of bij de gemeente inleveren als chemisch afval.

Zonlicht en medicijnen?

Bepaalde receptgeesmiddelen kunnen als bijwerking een hevige zonnebrand veroorzaken, ook bij mensen die doorgaans niet erg verbranden. Die bijwerking komt voor bij sommige antibiotica - zoals doxycycline - en bepaalde middelen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten.
Gebruikt u die medicijnen, kom dan zo min mogelijk in de zon en zorg buiten voor extra bescherming: dicht geweven kleding, iets op het hoofd en een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor - ook bij bewolkt weer, want dan is de schadelijke UV-straling tóch aanwezig.
Soms is er een vergelijkbaar geneesmiddel dat minder kans geeft op die overgevoeligheidsreactie. Dat zoekt het apotheekteam graag voor u uit.

Verbanddoos verplicht

Reist u per auto of per vliegtuig, dan hoort in uw reisbagage een verbanddoos. In een aantal landen is dit wettelijk verplicht in de auto. Volgens informatie van de ANWB is dat het geval in: Griekenland, Hongarije, Kroatië, Macedonië, Roemenië, Rusland, Servië/Montenegro, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije.

Er zijn complete verbanddozen te koop; u kunt ook zelf een doos samenstellen of onderdelen los kopen.
Tips:

  • Controleer voor vertrek of de inhoud nog compleet en bruikbaar is. Op steriel verband en op het ontsmettingsmiddel staat een uiterste gebruiksdatum.
  • In de verbanddoos horen: povidonjood voor ontsmetting, pleisters, verband, een schaar, een pincet en een onbreekbare koortsthermometer als u met kinderen reist. Zie verder de checklist.

Voorbehoedmiddelen

  • Wie veilig wil vrijen, neemt condooms mee; ze zijn niet op elke vakantiebestemming te koop.
  • Pilgebruiksters nemen gewoonlijk op een vast moment eens per 24 uur een pil, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Bij tijdverschil tussen Nederland en het vakantieland is het innemen te verschuiven; vraag eventueel advies bij uw apotheek. De pil kan minder betrouwbaar worden als je hem te laat inneemt, dat wil zeggen: meer dan twaalf uur later dan gewoonlijk.
  • De pil kan minder betrouwbaar worden bij waterdunne diarree; gebruik dan een extra voorbehoedmiddel, bijvoorbeeld een condoom.

Wie de menstruatie wil uitstellen, kan zonder tabletvrije periode doorgaan met een nieuwe pilstrip. Ga bij 2- en 3-fasepillen door met de laatste kleur pillen van een nieuwe strip.

 

Pagina
Menu
SAE

Apotheek de Eekmaat

Apotheek de Eekmaat


J. Roggeveenstraat 53
7534 CD Enschede
Tel: 053 4618844
Fax: 053 4612092
info@eekmaat.nl
Website »

Apotheek de Eekmaat is een apotheek in het centrum van Glanerbrug vlak bij de grens met Duitsland. Apotheek de Eekmaat is onderdeel van de Samenwerkende Apotheken Enschede.

Kaart »

Apotheek Esmarke

Apotheek Esmarke


Esmarkelaan 26
7534 JH Enschede
Tel: 053 4288474
Fax: 053 4288584
assistenten@apotheekesmarke.nl

Website »


Apotheek Esmarke is een apotheek gelegen in de wijk Esmarke. De wijk Esmarke ligt tussen de stad Enschede en het dorp Glanerbrug in.

Apotheek Esmarke is onderdeel van de Samenwerkende Apotheken Enschede.

Kaart »

Apotheek Twekkelerveld

Apotheek Twekkelerveld


Maanstraat 140
7521 HC Enschede
Tel: (053) 4350371
Fax: (053) 4301025
info@twekkelerveld.nl

Website »


Apotheek Twekkelerveld is een apotheek gevestigd in de wijk Twekkelerveld gelegen in het noordwesten van Enschede.
Apotheek Twekkelerveld is een onderdeel van de Samenwerkende Apotheken Enschede.

Kaart »

Pagina
Menu
SAE

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen